пятница, 19 марта 2010 г.

Хмельниччина багата на пам'ятки архітектури.

На її території збереглися залишки багатьох старовинних оборонних фортець, зокрема фортеці XIII—XIV ст. ст. в Зінькові Віньковецького району, XV—XVI ст. ст.— в Сатанові Городоцького і Рихті Кам'янець-Подільського району, XVI ст.— в Летичеві та Ізяславі, а також Жванці, Панівцях і Чорнокозинцях Кам'янець-Подільського району та багато інших. Великий інтерес являють собою залишки скельного монастиря XI—XII ст. ст. в Бакоті Кам'янець-Подільського району.

В місті-заповіднику Кам'янці-Подільському е комплекс цінних архітектурних пам'яток. Це передусім стародавні міські укріплення: міські мури XV ст., пам'ятки XV—XVII ст. ст. — міська і Підзамецька брами, Кравецька, Кушнірська, Гончарська, Ковальська башти, Турецькі і Вірменські бастіони, Руська брама з баштами і укріплення XVI ст., будинок руського магістрату XVI ст., будинок польського магістрату XVI—XVIII ст. ст., кріпосний міст XIV—XVIII ст. ст.

Оборонні фортеці, які збереглися до наших днів на території області, збудовані місцевими майстрами, вони по праву є архітектурними пам'ятками нашого народу. З ними пов'язана багатовікова боротьба народних мас України з кримськими, турецькими султанами, литовськими феодалами, польськими панами за свою незалежність. І з цього погляду вони заслуговують уваги сучасників як спогад і шана тим, хто боровся за честь і свободу своєї Батьківщини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий